Mütevelli Heyeti Üyemiz Doç. Dr. Canan Dağdeviren, BBC 100 Kadın Listesinde!

22 Kasım 2023

BBC, 2023 yılının ilham kaynağı ve etkili 100 Kadın listesini açıkladı.

Liste beş kategoriden oluşuyor: 1) İklim Öncüleri, 2) Kültür ve Eğitim, 3) Eğlence ve Spor, 4) Siyaset ve Hak Savunuculuğu, 5) Bilim, Sağlık ve Teknoloji.

Aralarında insan hakları avukatı Amal Clooney, eski ABD First Lady’si Michelle Obama, Ballon d’Or ödüllü futbolcu Aitana Bonmatí ve yapay zeka (AI) uzmanı Timnit Gebru gibi isimlerin yer aldığı listenin Bilim, Sağlık ve Teknoloji kategorisinde, Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Doç. Dr. Canan Dağdeviren de yer alıyor.

ABD’deki Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) doçent olan Canan Dağdeviren kısa bir süre önce meme kanserinin ultrasonla erken teşhisi için giyilebilir “elektronik sutyen” icat etti. Düzenli kanser taraması yaptırmasına rağmen 49 yaşında geç evre meme kanseri teşhisi konan ve altı ay sonra hayatını kaybeden teyzesinden esinlendi. Dağdeviren, teyzesinin başucunda, sutyen içine yerleştirilebilecek ve yüksek meme kanseri riski taşıyan bireylerin daha sık taranmasını sağlayacak bir teşhis cihazının kaba şemasını çizdi. Bu teknoloji potansiyel olarak milyonlarca hayat kurtarabilir.

Haberin detaylarını okumak ve listede yer alan diğer isimleri incelemek için lütfen tıklayınız.